Prototyper & 3D-printer

070712 026Vi har ett brett utbud och lång erfarenhet av prototyptillverkning. Att ta fram en prototyp kan spara mycket tid och arbete då en ny produkt ska utvecklas/konstrueras. Genom att verifiera design och funktion med en prototyp kan man utveckla produkten ytterligare några steg innan det går i produktion. Hos oss hittar du moderna 3D printrar med bla SLS, Polyjet och FDM teknik

SLS 3D-printer

Selective Laser Sintering (SLS) är en metod för att framställa 3D objekt via en kraftig laserstråle som härdar ett tunt lager av material av tex plast, metall eller keramik. Efter varje laserkörning läggs ett nytt lager av material på och lasern skriver nästa bild. I processen kan ett flertal olika detaljer skrivas ut samtidigt. Metoden ger bra hållfasthet och materialegenskaper samt bra måttnoggrannhet. Det finns dock ett mindre utbud av val av material att använda.

3d-printer

SLS 3D-printer i arbete

PolyJet 3D-printer

PolyJet 3D-printer fungerar ungefär som en vanlig bläckstråleskrivare men i 3D. Den sprutar ut ett tunt lager vätska som sedan momentant härdar med hjälp av UV ljus. Teknologin ger fördelar i måttnoggrannhet och val av material. Det finns allt ifrån mjuka gummiliknande material till hårda med bra hållfasthet. PolyJet ger ett fin och slät ytstruktur då den bygger antingen 0,016 eller 0,030mm per lager.

PolyJet 3D-printer

PolyJet 3D-printer

FDM 3D-printer

Fused Deposition Modelling (FDM) använder en tunn tråd som värms upp och sedan styrs för att bygga lager för lager av material. Det bygger sedan upp detaljer på ett byggbord i maskinen. Fördelen är att teknologin är tillgänglig och relativt billig samt att det finns ett utbud av material.

fdm 3d-printer

FDM 3D-printer

Vakuumgjutning

Vakuumgjutning går till så att ett original tas fram med aningen skärande bearbetning eller 3D-printers för att användas till att skapa en mjuk form i sillikon. Den fylls sedan med det önskade materialet som kan vara i olika utföranden och färger. Denna metod passar bra där det finns behov av prototyper med rätt material och utseende i små serier. Ett verktyg håller till ca 10-20 detaljer.

Sillikongjutning

Bakljus till personbil

RIM gjutning

Reaction Injection Moulding (RIM) är en metod som ger plastdetaljer med bra egenskaper i låg och mellan volymer. Det bygger på verktyg i aluminium eller plast som fylls med material som sedan stelnar. Metoden är liknade formsprutning men är anpassad för mindre serier.